Паниката в Сидни била неизбежна, смята Георги Кръстев

 

Ексклузивно интервю даде пред Нова телевизия българин, работил в похитеното заведение в Сидни.

 

Георги Марио Кръстев е роден в Австралия. Живее и работи като архитект в Сидни. Преди 5 години е работил в заведението, където се разиграва драмата. 

 

„Това кафене е част от по-голяма сграда. Те всъщност са избягали, защото е имало други изходи. И петимата - тримата мъже и двете жени, са избягали чрез коридора за пожар”, обясни Георги Кръстев.

Още по темата

 

По думите му паниката в Сидни била неизбежна. В самото начало хората се страхували от евентуално участие на терористичната групировка „Ислямска държава”. Масло в огъня добавила и масираната полицейска блокада в центъра на града.

 

„Имаше паника, защото хората не знаеха за какво става въпрос. Никой нямаше право да минава оттам. Хората бяха заключени в сградите си и трябваше да стоят далече от прозорците. Нямаха право дори да излизат да ядат. Трябваше дори да си споделят обедите. В някои сгради стояха вътре блокирани 7-8 часа”, обясни Георги Кръстев.

 

А страховете от крайните ислямисти не са безпочвени. По непотвърдени данни над 150 австралийци са се присъединили към армията на джихадистите. Само преди около месец 17-годишно австралийско момче стана символ на ислямистката пропаганда.

 

Заложническата криза в Сидни изостри до крайност настроенията към  мюсюлманската общност. В социалните мрежи се появи инициативата #Illridewithyou. Будни австралийци предлагат компания в градския транспорт на всички онези, които се страхуват от нападения на верска основа.

 

„Това е за мюсюлмани, които ги е страх да хващат публичния транспорт от центъра, за да не ги набият”, обясни Георги Кръстев.