Щастието по света нараства, сочи изследване на "Галъп" в 65 страни по целия свят

"Галъп интернешънъл“ публикува 38-ото издание на изследването "Край на годината“, което проучва перспективите, очакванията, възгледите и убежденията на над 64 000 души от 65 страни по целия свят. Изследването у нас е проведено сред 1008 души в началото на месец ноември. 

 

70% от хората по света казват, че са щастливи от живота си. Въпреки това само 42% вярват, че следващата година ще е икономически успешна за тяхната страна. Фиджи е страната с най-щастливо население в света (93%), докато в дъното на класацията е Ирак с 31%. Африка и Азия са най-уверени, че 2015 г. ще бъде по-добра от 2014-а. Само 12% от западноевропейците смятат, че 2015 г. ще бъде година на икономически просперитет.

 

На този фон България стои по-зле - 31% от българите декларират щастие, 49% не се чувстват нито щастливи, нито нещастни, а нещастните са 15%. Останалите 4% се затрудняват или отказват да отговорят. Все пак и у нас щастливите хора са повече от нещастните, но най-много са онези, които не могат да определят.

 

По-щастлив свят през 2014 г. 

 

От всички 64 002 интервюирани само 6% определят себе си като нещастни, в сравнение с 12% през миналата година. Тези, които са нито щастливи, нито нещастни остават на стабилни нива – 23% тази година срещу 26% през миналата. 

 

Африка изглежда като най-щастливият регион през 2014 г. (83% положителни отговори), следвана от Азия със 77%. Същевременно хората от Океания, региона на Близкия Изток и Северна Африка, както и Западна Европа са най-малко щастливи, респективно с 14%, 13% и 11% деклариращи, че са нещастни или много нещастни. 

 

Най-щастливата страна в Западна и Източна Европа е Финландия, където 80% от хората декларират че са щастливи, а най-нещастната – Гърция. Там 24% от анкетираните заявяват, че са нещастни, което не е изненадващо предвид неотдавнашната икономическа криза в страната. На опашката на тази класация се нарежда Ирак, където близо една трета от всички интервюирани заявяват, че са нещастни. 

 

Разпространение на оптимизма

 

В глобална перспектива изследването сочи, че около половината (53%) от попитаните мислят, че 2015 г. ще бъде по-добра от 2014-а. Делът на онези, които смятат, че идващата година ще бъде по-лоша, пада с 5 пункта в сравнение с миналото издание на изследването - до 15%. 
Африка (75%) и Азия (63%) са най-големите оптимисти за следващата година. Обратно - Източна Европа и региона на Близкия Изток и Северна Африка и Западна Европа се оказват най-песимистичните региони. 

 

На този фон българите изглеждат песимисти за 2015 г. По-малко от 20% от запитаните декларират, че следващата година ще е по-добра от предишната. Над една трета са песимисти, а още толкова мислят, че годината ще е същата. 12% се затрудняват да отговорят. 

 

Плъзгат ли се западните икономики надолу? 

 

На въпроса очакват ли просперитет на икономиката през следващата година 42% от запитаните отговарят, че нещата ще се подобряват, докато 23% смятат, че идващата година ще се характеризира с икономически затруднения. 

 

В западноевропейските държави запитаните продължават да вярват, че икономиките ще страдат през 2015 г. Оптимистично настроена като цяло, Нигерия се оказа в случая най-оптимистичната и относно икономиката с 80% вяра в просперитет в следващата година. 

 

Най-песимистични страни са Франция, Сърбия, Гърция и Белгия. България не прави изключение от държавите от Западна и Източна Европа относно икономическия просперитет, като само 12% смятат, че 2015-а ще е успешна в икономически план година срещу 45%, които са на обратното мнение. 

 

Би ли се сражавал за страната си?

 

В изследването е зададен и въпроса дали бихме пожелали да се сражават за родината си. В глобален мащаб 60% твърдят, че биха взели оръжие за страната си, докато 27% не изразяват подобно желание. Западноевропейците се оказват най-сдържани в желанието си да се сражават за родината. Повече от половината заявяват, че не биха воювали за знамето си. 

 

Това ярко контрастира с отговорите в арабските страни от Близкия Изток и Северна Африка, където 77% заявяват желание да воюват за страната си. В азиатските страни този процент е 71%. В САЩ 44% са готови да се сражават за родината си, докато в Обединеното кралство - само 27%, Франция – 29% и Германия – 18%. 

 

В унисон с държавите от Европа в България се наблюдава сравнително нисък процент на хора, които биха се били за родината си. Всеки четвърти декларира, че е готов да хване оръжие, докато близо половината не биха го направили.