Уволнени директори на водни агенции влязоха в задочен спор с екоминистъра

 

Кой е виновен за наводнените ямболски села– задаваме този въпрос от началото на декември, а тази седмица екоминистърът го отнесе към прокуратурата. Поводът се знаеше още миналата година- язовирът беше по-пълен от предписаното и ударното му източване съвпадна с опасното покачване на нивото на река Тунджа. Инспекторатът на екоминистерството е проверил документите по случая, но въпросът защо язовирът е бил по-пълен остава за прокурорите. 


Междувременно  бяха уволнени директорът на Сливенския клон на "Напоителни системи" и на директорът на контролиращата Басейнова дирекция-  Пловдив. Те влязоха в задочен спор с министър Ивелина Василева. 

 

В началото на декември, над 50 къщи в ямболските села Веселиново и Завой бяха наводнени. Хиляди декари есенници- унищожени. Въпреки графика от екоминистерството, язовир "Жребчево" е почти пълен, с 375 милиона кубика вода. Налага се да го източват със 150 литра в секунда, точно когато нивото на Тунджа е критично високо. 


За месец ноември в язовира трябва да бъде поддържан обем в размер на 260 милиона кубични метра. В края на месец ноември количеството в язовира е било 330 милиона кубични метри. Ако бяха спазени указанията, това нямаше да се случи”, заяви министър Василева. 


Хората с наводнените къщи обаче още чакат да разберат кого да съдят. Според уволнения директор на „Напоителни системи”, указанията на експертите в екоминистерството станали невъзможни за изпълнение още през октомври. Има ли грешни сметки и чии, ще кажат разследващите. Иначе никой не спори, че основният виновник е големият дъжд, в пъти повече от миналата година. 


Директорът на Басейнова дирекция" Пловдив обаче се позовава на разписана норма, която има отношение към безопасността на хората.  


Ако напоителни системи са предприели това, което МОСВ са поискали от тях за този период, те е трябвало да понижат язовира с 5 метра и 20 сантиметра, което означава с 30 сантиметра на ден, което е три пъти над разрешената норма”, изтъкна инж. Никола Кърнолски.

 

Кой е прав, ще установяват разследващите. Хидроинженерът Никола Кърнолски вече е уволнен.


Всичко е било в рамките на графика, а това, че не е достигнат зададения обем, е поради невъзможността вследствие на значително повишаване на притока в язовира от валежите и на база на тези заключения аз съм счел, че не е необходимо да предприемам административно-наказателни мерки”, изтъкна Кърнолски. 


За разлика от Никола Кърнолски, който не разбира защо е освободен, Мустафа Мустафов вижда връзка между уволнението си и качеството си на областен председател на ДПС - Сливен. 

 

"Напоителни системи" са към земеделското министерство. По случая Мустафов ни насочиха към изпълнителният директор на дружеството, който допреди месец беше начело на клон Тополница.  

 

Докато постовете на тези, които трябва да ни пазят от заливане, са видимо нетрайни- само за 23 години на върха на „Напоителни системи” са се изредили 20 изпълнителни директори - в тези наводнени къщи стопаните са инвестирали целия си живот. Сега чакат обезщетение от държавата.

 

 

Репортери: Валентин Иванов, Благой Бекриев, Рада Богданова