Над един милион души излязоха по улици на Париж, гледайте шествието на живо

 

Единство срещу терора. Заедно срещу болката и страданието. Франция излезе по улиците, за да покаже солидарност със 17-те жертви на терористите.  

 

120 държавни и правителствени лидери поведоха шествието от над един милион души по булевардите на Париж. Хванати за ръце, френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън крачиха заедно по улиците на френската столица, за да покажат, че терористите не могат да победят човешките ценности.

 

„Бях жертва на антисемитизма по време на окупацията. Бях само на 13. Убиха цялото ми семейство. Преди няколко месеца отново заплашиха със смърт евреите във Франция, където съм роден и живея. Невероятно е, че всичко това се случва, немислимо”, разказа един от участниците в многолюдното шествие.  

 

На фона на общата заплаха, улиците на Париж станаха свидетел как мюсюлмански и еврейски духовници си подават ръка. Шествието премина при изключителни мерки за сигурност. Колоните се разделиха на две - в едната бяха политиците, а в другата - гражданите. Държавните глави бяха охранявани от специалните части, по покривите бяха разположени снайперисти, а по улиците патрулираха части на армията и цивилни агенти. Метрото беше спряно, а целият район претърсен. 

 

На първа линия в многохилядното шествие из парижките булеварди са президентът Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Украйна Петро Порошенко, италианският премиер Матео Ренци, полският министър-председател Доналд Туск, гръцкият премиер Андонис Самарас, председателят на Европейския парламент Марин Шулц, косовският вицепремиер и външен министър Хашим Тачи, палестинският президент Махмуд Абас и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Българският премиер Бойко Борисов също е сред тях.

 

 

На предните редици са и оцелелите редактори от "Шарли Ебдо", близки на загиналите карикатуристи и журналисти, разстреляни в редакцията на сатиристичното списание. Зад тях хиляди издигнаха лозунга "Аз съм Шарли". 

 

 

Подобна проява на единство и сила е нещо невиждано досега, споделят участници в Марша на солидарността - хора от различни страни и националности, различни раси и религии, различни по възраст и образование.

 

 

Днес Париж е столицата на света, заяви по-рано президентът на Френската република Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец. Цялата страна ще се извиси към най-доброто, добави държавният глава по повод марша, който е в отговор на кървавите джихадистки атаки, отнели живота на 17 души във Франция и предизвикали шок в света.

 

 

Преди да се отправят мълчаливо към площада, държавните глави бяха посрещнати в Елисейския дворец от президента Франсоа Оланд. Вътрешният министър пък свика спешна среща на своите колеги от Европа, за да обсъдят заплахата от тероризъм. 

 

 

Не пропускайте и извънредното издание на „Темата на Нова” веднага след новините. Данаил Глишев и Марина Цекова разкриват непоказвани до този момент факти за трагедията във Франция.

 

 

 

По темата работиха: Александрина Аврамова, Миролюба Бенатова и Румяна Угърчинска

 

 

 

Гледайте на живо: тук

 

Гледайте снимки: тук