Реализацията трябва да стане с финансиране по инвестиционния план на Жан Клод Юнкер

 

Енергийните проекти на България, след като Русия спря „Южен поток” и проекта за изграждането на газов хъб в страната ни, са поводът за срещи на премиера Бойко Борисов в Европейската комисия. Министър-председателят  се срещна с комисарите за енергийния съюз Марош Шевкович и регионални политика Корина Крецу както и с българската комисарка Кристалина Георгиева.

 

Амбицията е българският проект за изграждане на газов хъб да се впише в европейските енергийни програми, а реализацията да стане с финансиране по инвестиционния план на Жан Клод Юнкер. Планът „Юнкер” е за над 300 милиарда евро и залага на частно финансиране с гаранцията на Брюксел.

 

Бойко Борисов се срещна с Марош Шевкович по негова покана и се проведе в навечерието на срещите на комисаря с руското правителство в Москва. Държавите членки на Европейския съюз дадоха мандат на Шевкович, който е и заместник-председателя на Европейската комисия,  да изясни ситуацията около позицията на Русия за "Южен поток". На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

 

Информация на Антоанета Николова