В България смятаме, че помощта трябва да бъде намалена

Респондентите в България са сред най-неоптимистично настроените относно помощта за развитие и не са склонни да бъдат лично ангажирани по отношение на подпомагането на развиващите се страни, се посочва в документ на Европейската комисия, цитиран от агенция „Фокус”.


България е единствената страна-членка на ЕС, в която по-малко от половината от всички респонденти са съгласни, че помощта за развитие трябва да се увеличи или до обещания размер или с повече отколкото е било обещано (35%). Този резултат, въпреки че е нисък, все пак представлява увеличение с 5 процентни пункта спрямо 2013 г. Непроменен, обаче, остава фактът, че респондентите в България са най-склонни в ЕС да заявят, че помощта трябва да бъде намалена, защото ЕС вече не може да си го позволи (27%).


България е единствената страна-членка на ЕС, в която по-голямата част от анкетираните (55%) посочват, че са напълно несъгласни с това, че отделните граждани могат да играят роля при справянето с бедността в развиващите се страни. Заедно с португалците, българите са най-малко склонни в ЕС да бъдат готови да плащат повече за продукти или хранителни стоки от развиващите се страни (по 18% и в двете страни). Освен това, те не склонни и лично да участват в подпомагането на развиващите се страни (5%).


Интересно е да се отбележи, че анкетираните младежи са по-склонни в сравнение с по-възрастните (на възраст над 25 г.) да заявят, че помощта за хората в развиващите се страни е важна (85% спрямо 75%).