В МРРБ има специален съвет, който ще работи със всички заинтересовани страни

„За да модернизираме и подобрим качеството на ВиК-сектора у нас са ни необходими над 11 млрд.лв., което е огромна инвестиция“, посочи министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и подчерта значението на европейските фондове. По думите й от европейските програми, най-вече ОПОС, можем да разчитаме на 2,5 млрд. лв. за инвестиции. Инвестиции в сектора могат да се набавят и от Оперативна програма „Развитие на селските райони“, както и от бюджета.

 

 

 

Реформата ще позволи подобряване на макроикономическата рамка за сектора, привличане на инвестиции, коректно разделяне на публичната собственост между общини и държава , регионализиране на инвестициите и по-добро финансиране на сектора като цяло. Министър Павлова изтъкна, че за реализацията и завършване на реформата са нужни три години.

 

Министър Павлова информира, че за реализиране на реформата в сектор ВиК в МРРБ е създаден специален съвет, който ще работи съвместно със всички заинтересовани страни - в това число МОСВ, ДКЕВР, МФ, МЗХ, МЗ, НСОРБ и областни администрации, синдикалните организации в сектора, БАВ и БСК, Съюз на ВиК операторите.