Това се случва след инвазията на таблетите на някои ключови пазари

Пазарът на персонални компютри се „събужда“ за растеж след две години на спад.
Глобалните доставки на персонални компютри (РС) започват да се увеличават след двугодишен период на спад, съобщи The Verge, цитиран от агенция "Фокус".

 

Компанията за пазарни проучвания Gartner посочва, че през четвъртото тримесечие доставките на персонални компютри са се увеличили с 1% по време на празничния сезон. „РС пазарът постепенно се стабилизира, след като базата му намаля вследствие на закупуването на други устройства от страна на потребителите. След като таблетите проникнаха в някои ключови пазари, потребителите бавно започват да се връщат към персоналните компютри“, казва Микако Китагава, главен анализатор в Gartner.


Общо 83.7 милиона единици са били доставени между октомври и декември миналата година според данните на компанията, като най-интензивен е растежът в Съединените щати. На първо място са персоналните компютри на Lenovo, но HP ги следва с все по-малка разлика. И петте най-големи доставчици на персонални компютри – Lenovo, HP, Dell, Acer и Asus, отбелязват увеличение по време на четвъртото тримесечие.


Експертите от IDC обаче не виждат растеж, а напротив – 2.4 процента спад на годишна база. Консултантската фирма потвърждава увеличението на доставките за петте водещи производители, но не и общата тенденция на растеж.


Разликата в прогнозите и цифрите вероятно е свързана с методологията на преброяване на доставките. IDC включва Chormebook и изключва таблетите с Windows, дори тези с отстраняема клавиатура като Surface Pro 3. Gartner отчита базираните на Windows таблети като персонални компютри, изключвайки Chromebook и всички останали таблети. Според IDC Apple е един от петте най-големи производители, а според Gartner това място се заема от Asus. Независимо от различията и двете компании са съгласни, че пазарът на персонални компютри се стабилизира и се насочва към растеж.