Той каза това за споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции

Страната ни участва в преговорите по споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) равноправно с останалите държави в Европейския съюз. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос по темата от бившия външен министър Кристиан Вигенин, съобщи БГНЕС.

 

Лукарски е категоричен, че България няма да допусне налагането на клаузи, с които не е съгласна.

 

Вигенин попита по какъв начин ще се наблюдава и координира процесът на преговори по споразумението и как ще бъде гарантирана защита на интереса на гражданите на България; има ли въпроси, които будят притеснение и как те са формулирани и представени пред главния преговарящ от страна на Европейския съюз; какви мерки ще предприемете, за да се гарантира пълна прозрачност при преговори и публичност при отстояването на позициите на България.

 

Депутатът от БСП заяви, че мандатът за преговори по ТПТИ не е бил публично достояние, но Лукарски отрече това.

 

Според Вигенин има основателна тревога, че ТПТИ ще доведе до понижаване на екологичните стандарти, увеличаване на безработицата, засилване на влиянието на корпорациите и ще лиши държавите от възможността да провеждат собствена социална и икономическа политика.

 

Лукарски отвърна, че като член на Европейския съюз страната ни участва равноправно от самото начало на преговорите и си дава сметка за трудностите. „Националните интереси се формират въз основа на експертен анализ и допитване до заинтересованите бизнес среди и институции", обяви министърът.