Това ще осигури през следващите 4 години подкрепата на Международния валутен фонд за страната

Украйна поиска от Международния валутен фонд дългосрочно партньорство и ще предоговори условията по дълга си, съобщиха по време на международния икономически форум в Давос украински ръководители, цитирани от Франс прес и БГНЕС.

 

Това партньорство ще осигури през следващите четири години подкрепата на МВФ за Украйна. През тях Украйна ще може да се върне на пътя на икономически растеж, се казва в комюнике. Този срок ще й даде и време да превърне своите парични резерви в чуждестранни валути и ще й осигури икономически и финансова стабилност, счита Киев.

 

В Давос президентът на Украйна Петро Порошенко е придружаван от министъра на финансите на страната Наталия Яреско и управителя на Централната банка Валерия Гонтарева. Украинският финансов министър се ангажира да влезе в контакт с кредиторите на държавния дълг на страната.

 

"Щом бъде подписано споразумението с МВФ, украинското правителство ще представи пътна карта за преговорите с тези кредитори", се добавя в комюникето.

 

От своя страна директорът на МВФ Кристин Лагард заяви в комюнике в Давос, че украинските власти са поискали многогодишно споразумение, което да замени сега действащото. Тя каза още, че тази молба ще бъде разгледана от ръководството на МВФ.