Оказа се, че пътниците в крайградските линии не са свикнали да се натъкват на контрольори

 

Експеримент на репортера на „Здравей, България” Вероника Димитрова показа как контрольорите си затварят очите за гратисчиите в ромските махали. Оказа се, че агресията може да ти издейства спокойствието да пътуваш без билет на гърба на редовните пътници. Какво се промени след нашия репортаж? Йоана Иванова и операторът Мирослав Михайлов повториха експеримента, за да разберем – след целия шум има ли вече контрол.


Скрита камера на Нова показа, че пътниците в крайградските линии не са свикнали да се натъкват на контрольори. И реагират на всяка среща с тях. В случая – на проверка, предизвикана от екипа ни.


След репортажа от Центъра за градска мобилност обявиха, че засилват контрола. Дори ще пуснат постоянен във всички крайградски линии.


Проверяваме дали обещанието за по-чести проверки е спазено. В продължение на няколко часа пътуваме в същия автобус от скритата ни камера в началото на седмицата. Линия номер 56, непроверявана от години според пътниците без билет. Продължението на експеримента ни продължи един следобед по тази линия. Един от пътуващите сподели, че се е натъквал на контрольори преди няколко дни.


Намеренията на Центъра за градска мобилност са до средата на 2015-а да бъде въведен постоянен контрол във всички крайградски линии. А дотогава купуването на билет по определени автобусни линии ще е въпрос на избор.


Повече по темата гледайте във видеото.