Пазарът е навлязъл в нов етап на развитие, а спадът на цените на имотите приключи

Изминалата година е била най-успешната година за имотния пазар от началото на кризата. Пазарът е навлязъл в нов етап на развитие, а спадът на цените на имотите приключи, сочи анализ на голяма компания за недвижими имоти.

 

"Можем да наречем 2014-а година на завръщането на купувачите. Купуват се имоти в най-големите градове на страната и това доведе до увеличение на обема от продажби, както и до положителни изменения в цените за първи път от началото на кризата”, обобщават от „Bulgarian Properties”.

 

Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив. Тази тенденция съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените сега са на нивата отпреди 10 г. и имотите са много по-достъпни. 

 

София
През четвъртото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 764 евро/кв. м при 750 евро/кв.м за третото тримесечие и около 735 евро/кв. м за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за четвъртото тримесечие е 80 850 евро спрямо 78 600 евро за третото тримесечие. Така за цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро. През изминалата година цените на закупените апартаменти са нараснали, тъй като се активизира средният сегмент от пазара. Нараснали са и сделките с имоти в луксозния сегмент на цени над 100 000 евро. Почти 50% от продадените жилища са обзаведени и готови за ползване или отдаване под наем. Купувачите предпочитат да има централна топлофикация - 70% от продадените жилища са с ТЕЦ. 

 

Банско и ски курортите
През 2014 г. цените в Банско продължиха да спадат, но добрите новини са, че спадовете останаха в рамките на до минус 5% и може да се очаква повече сделки през вече активния зимен сезон. Средната цена на продадените апартаменти в курорта за миналата година е 360 евро/кв. м. Средната обща цена на закупените апартаменти е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Това е цена, достъпна и за местните купувачи и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи. 

 

Докато българите са само 50% в Банско, те стигат до рекордните нива от 90% в останалите два курорта – Боровец и Пампорово, които в момента са изцяло доминирани от български купувачи. Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец за 2014-а са 630 евро/кв. м и 35 570 евро за апартамент, а в Пампорово са на нива, близки до тези в Банско – съответно 370 евро/кв. м и 26 200 евро средно за апартамент. 

 

Слънчев бряг и морето
Равносметката за имотите в морските курорти е, че основните купувачи през последните години – руснаците, са се отдръпнали. Това поставя морските ваканционни пазари в позиция на изчакване. Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв. м и остава без промяна в сравнение с 2013-а (580 евро/кв. м). Средната цена на закупените апартаменти в курорта за миналата година е 32 550 евро.

 

Интересна тенденция през второто полугодие на 2014 г. е нарастването на интереса към Варна и курортите по Северното Черноморие, включително и от страна на руски купувачи. Отдръпването на руските купувачи на юг протича едновременно с нарастване на интереса им към северните ни курорти и Варна, като в много от случаите те търсят имоти с цел постоянно пребиваване. 

 

Селските имоти
Това е сегментът от пазара, който се е свил най-много от началото на кризата и който продължава да се свива и дори изчезва на места. През 2014 г. сделките със селски къщи са намалели с около 20%. Хит през миналата година са къщите около Велико Търново и Габрово, където традиционно има и чуждестранно търсене. Други активни пазари за селски къщи са районите около Пловдив и Стара Загора, но там доминиращо е било търсенето от страна на български купувачи. Има интерес и към къщите около Варна и Бургас, както и близо до морето като цяло. През последните месеци се забелязва и нарастващ интерес към къщи и дори апартаменти в малки населени места около София. Търсенето на този тип имоти идва както от страна на купувачи на първи дом, живеещи и работещи в София, така и от хора от страната, които разполагат с по-малки бюджети, но искат да вложат пари в имот и следвайки тенденцията на миграция към София, предпочитат да закупят имот близо до столицата, отколкото в по-малък град.

 

Средната цена на закупените селски къщи за 2014-а е 18 000 евро и остава без изменение спрямо предни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 000 евро, като често цените им достигат в зависимост от района между 20 000 и 40 000 евро. 

 

През 2015 г. очакваните тенденциите на възстановяване на пазара на имоти ще продължат, като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства и да бъде водещо за пазара като цяло.