БСП ще внесе промени в Закона за енергетиката във връзка с недоволството на българските граждани

Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обвини ръководствата на ЕРП-тата, че са излъгали депутати от енергийната комисия. БСП ще внесе промени в Закона за енергетиката във връзка с недоволството на част от българските граждани, получили фактури за два отчетни периода в една дата.

 

Стойнев и колегите му от БСП обясниха, че между първо и второ четене на промените в Закона за енергетиката, които се отнасят най-вече до структурата на ДКЕВР, ще внесат предложения в посока защита на правата на гражданите във взаимоотношенията с ЕРП-тата, пише БГНЕС.

 

От БСП не се съгласиха с твърдението на премиера Бойко Борисов, че недоволството на част от гражданите е нова конспирация, която цели свалянето му от власт. 

 

Първата група промени касаят случаите, когато има увеличаване на потребената енергия с повече от 50% сравнение с предишен период, обясни от своя страна Таско Ерменков, като по думите му ЕРП-тата ще имат задължение да информират потребителите си предварително за това увеличение на потреблението.

 

 

Втората поправка касае възможността, ако потребителите установят, че потреблението им се е вдигнало необосновано, да имат право да обжалват сметката си и тя да не е задължителна, докато жалбата не се разгледа.

 

Третата мярка на БСП е насочена срещу спирането на тока на хора, които дължат 1 лев или са просрочили плащането си само с един ден, което обикновено се случва в събота и неделя. 

 

"Въвеждаме регламент, при който не може да ти бъде спрян токът, ако просроченото заплащане не надхвърля един месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работа заплата, като има забрана спирането да случва в събота, неделя или празнични и предпразнични дни", обясни Ерменков.

 

От БСП обявиха специално, че не търсят никакви политически ефект от внесените промени, като именно поради тази причина предлагат изменения между е първо и второ четене в промените на закона касаещи ДКЕВР, а не внасят отделен законопроект за поправки в същия закон.