Как се живее в страх от агресията?

 

 

В столичния квартал „Подуяне” около 20 часа полицаи не успяха да се справят с болен от шизофрения мъж, който изхвърляше от прозореца на апартамента си каквото намери, включително и кучето си.

 

38-годишният Константин от 10 години страда от параноидна шизофрения, агресията му в съботната вечер се отключва, след като той разхожда кучето си. В резултат на действията му са изпочупени стъклата на намиращите се наблизо автомобили, както и прозорците на някои от съседните апартаменти и витрини на магазини в района. Съседите разказаха, че  отскоро живее сам в апартамента. Преди него в жилището са живели неговите родители. 

 

Липсва продължителната грижа за хората с психични разстройства”, коментира проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. "Трябва да има професионалисти, които да се грижат за психично болните, след като те напуснат лечебното заведение, да проверяват дали те си взимат лекарствата. Трябва да се започне с промени в нормативната уредба и да се осигурят необходимите средства за това", добави тя.