Стефка Генева и синът ѝ тънат в мизерия

В миналото тя е била дясна ръка на Желю Желев.  Днес вече не е нужна на никого. Живее в нечовешка мизерия - на тъмно и студено. Под ключ. В офис, защото е изгонена от собственото си жилище. Не изпраща президента в последния му път, защото няма дрехи и обувки, с които да отиде на погребението.
 
Бившата секретарка на Желю Желев - Стефка Генева и синът ѝ остават на улицата през пролетта на 2013 г., когато частен съдебен изпълнител ги гони от единственото им жилище. Причината - двамата са станали поръчители по огромен кредит на тяхната близка приятелка Светослава Гешева. Aпартаментът им е вписан като обезпечение. А от кредита са взели само 5000 лева.


И така един ден частният съдебен изпълнител ги принуждава да напуснат жилището. Новата им квартира се оказва мазе. Там успяват да оцелеят само две седмици, след което Светослава Гешева ги настанява в един от офисите си- на столичния булевард "Стамболийски". В офиса няма ток, защото собственичката не го е плащала от години. Няма легла, няма и отопление.

 

А най-страшното е, че Стефка и синът ѝ живеят като заложници, под ключ. Всеки ден в четири и половина вратата на офиса се заключва. Отключва се на другата сутрин някъде към девет. А Стефка и синът ѝ нямат ключ за нея. Заключени са и през почивните дни. Затова често стоят гладни. Ако някой иска да им донесе храна, спускат въже от прозореца.

 

От банката, от която е взет кредитът, обясниха, че апартаментът все още не е обявен за продажба. Канят Стефка и сина ѝ на среща. Според юристи, ако потърсят правата си по съдебен ред, е възможно проблемът им да се реши лесно.


"Ако няма ипотека върху жилището ѝ и то е единствено семейно жилище, то не може да бъде обект на отнемане или публична продан, на изпълнение чрез съдя изпълнител, защото това също е несеквестируем имот на длъжника", пояснява адвокатът Георги Коев. 

 

Освен всичко друго Стефка може да потърси обезщетение за нарушените си човешки права