По този начин ще се предотврати бъдещо изплащане на огромни суми

Фондът за гарантиране на влоговете ще предоставя средства за предотвратяване на фалити на банките. Такава възможност е предвидена в промените в Закона за гарантиране на влоговете, информират от Министерството на финансите, пише БГНЕС.

 

По този начин ще се предотврати бъдещо изплащане на огромни суми за гарантираните депозити. Тази възможност обаче ще се прилага по изключение.

 

Ако Фондът пристъпи към прилагане на тази функция, това ще се третира като държавна помощ и ще трябва да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Тя от своя страна ще даде оценка дали такава помощ е допустима, или не. 

 

 

Междувременно бюджетната комисия прие на първо четене промените на Реформаторския блок в Закона за банковата несъстоятелност. Според тях ще се взимат по-малко еднолични решения от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете. 

 

Реформаторския блок предлага одобряването на ежемесечния бюджет да става от колегиален орган, а не еднолично от председателя на Фонда. В промените се предлага и един от участниците в Управителния съвет да се избира от Народното събрание, с цел по-голяма публичност и отчетност на дейността на Фонда.