Войските от чужбина, които ще участват в тях, идват с техниката си

 

България не участва в тайни договорености във връзка с кризата в Украйна. Но за тази година на наша територия ще се проведат близо 70 съвместни учения на български военни с партньорите от НАТО. 

 

Войските от чужбина, които ще участват в тях, идват с техниката си. В това число с 14 танка, но тези машини няма да бъдат по едно и също време у нас. 

 

 В командния център на НАТО ще служат 40 военнослужещи, 20 от които на други страни. 

 

„Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, което се подкрепяше от „Атака”. Тя е продължена от служебното правителство и ще бъде довършена от сегашното”, заяви президентът Росен Плевнелиев. 

 

Готви ли се България за война? 

 

„ Изразяваме безпокойство от това, което се случва в Украйна, безпокойство от това което става в Ирак, в Сирия, но в същото време продължаваме да настояваме за мирно решение”, заяви военният министър Николай Ненчев. 

 

Лидерът на АБВ Георги Първанов не приема военно присъствие на Алианса у нас. 

 

„В този момент категорично - не. Щаб - може. Това е координационен център. Това означава, че наши военни биха могли да участват и да придобият военен опит, да имат информация. Това не е лошо"”, заяви Първанов.

 

Консултативният съвет по национална сигурност ще бъде свикан от президента най-вероятно в началото на март, заради опасностите пред сигурността ни, създавани от кризите в Украйна и Близкия Изток.

 

Междувременно днес правителство реши да улесни издаването на визи за етнически българи от Украйна.