Лавров определи убийството като "отвратително престъпление"

Още по темата

Убийството на Борис Немцов ще се разследва с цялата строгост на закона. Това каза външният министър на Русия Сергей Лавров след разговор със своя американски колега Джон Кери. Двамата се срещнаха за пръв път след директното обвинение на Кери, че Русия лъже за ролята си в конфликта в Украйна.

 

Лавров определи убийството като "отвратително престъпление". Междувременно освен в Москва, шествия в памет на Немцов и срещу властта на Путин се проведоха в Санкт Петербург и други градове.

 

Хиляди се стекоха в Екатеринбург да почетат Борис Немцов. Хората носеха плакати, сравняващи Владимир Путин с Адолф Хитлер и Муамар Кадафи.

 

Демонстрациите не се спонтанни. Преди смъртта си Борис Немцов се опитваше да организира митинги срещу властта в първия ден на март. Демонстрациите обаче бяха много по-многобройни от очакваното и с по-силно подчертан антиправителствен характер.

 

Въпреки протестите и възмущението от убийството на опозиционния лидер, популярността на Владимир Путин е голяма. Според повечето анализатори отсега е практически сигурно, че президентът ще си осигури нов 6-годишен мандат на следващите избори.