Акценти от световните медии след показното убийство на опозиционера

В дните след убийството на Борис Немцов вестници и списания по цял свят не спират да публикуват факти от живота му и снимки - весел, пълен с живот... и после - лежащ бездиханен на моста близо до Кремъл. Публикуват се многобройни изказвания на политически фигури, експерти, коментатори. Руското издание "Московский Комсомолец” събра акцентите от световните медии.  


The New York Times пише, че убийството на Немцов "допълнително ще отдалечи Русия от

Още по темата

онова бъдеще, което много прогнозираха за нея в началото на 90-те, когато стартираше кариерата на Немцов и когато Елцин беше отворил вратaта на плуралистичната политическа система". Вестникът цитира бившия член на Държавната Дума Генадий Гудков, че са започнали „убийства на враговете на народа".


"Вратата", отворена от Елцин, бързо беше затворена. А Немцов мина в опозиция. И то много активна. Той пишеше за корупцията, която разяжда Русия, и ръководеше опортюнистите на властта, излизащи по площадите и улиците на Москва. Неслучайно последното такова събитие се превърна и в негово траурно шествие. 

 

Washington Post определя убийството като показно, извършено от истински професионалисти. Вестникът сравнява разстрела с тези, които бяха на мода през 90-те години и които станаха редки при идването на власт на Путин. 

 

Американските медии излагат всевъзможни версии за убийството, стигайки дори до нелепото предположение, че той е бил ликвидиран от самата опозиция – за да го превърне в мъченически образ. 

 

Френският Le Monde преразказва всички версии, представени от руските правоохранителни органи във връзка с убийството на Немцов, с особен акцент върху изказването на Петро Порошенко, че тази смърт не е случайна. В допълнение изданието припомня, че Немцов е планирал да емигрира и да потърси политическо убежище в Литва през 2012 г. поради страх от репресии.

 

Германският в. Die Welt цитира официални лица от Русия и следствието и отбелязва: „Поразително е, че във всяка версия като мотив се разглеждат критиките на Немцов към дейността на управляващите. Изданието заключава, че „след убийството Русия се намира в състояние на шок”.