Възрастен мъж загина в Родопите, трето денонощие десетки хиляди са без ток

Снежното бедствие взе първата си жертва. Възрастен мъж загина в Родопите, трето денонощие десетки хиляди са без ток.

 

Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали, бедствено положение вече е обявено и в община Гълъбово при Стара Загора, както и в Ракитово. Хората в Мадан са почти откъснати от света, а в Рудозем, ток няма вече четвърти ден. Животът на хиляди хора остава парализиран. Хлябът и свещите свършват, банките не работят, болни хора не могат да стигнат до лекарска помощ.

 

Още по темата

Села, погребани под дебелия сняг. Всички търпеливо чакат снегопочистващите багери, за да могат да си купят хляб и лекарства, да заведат близките си до болницата, или да изкопаят животните си от снежния ад.

 

Село Калинка е само на километър от основен път, но до тук достъпът беше отрязан 3 дни. Едва днес снегорините проправиха вход. Според жителите на малкото селце обаче багерите са закъснели. В плен на снега са и домашните животни, на които хората в този край разчитат.

 

На ръба на оцеляването са и всички села по пътя от Кърджали към Ардино, където снегът е дори още по-дълбок. Спасението дойде с тежка техника - роторни снегорини и багери.

 

Машината има два двигателя, като единият е от танк, и харчи 80 литра нафта в час. Звярът е дошъл от Варна, където неговият шофьор Събин е виждал далеч по-страшни преспи. „И много по-дълбок сняг е имало там, тъй като районът е равен и с много навявания”, казва той.

 

В разчистването на пътя към Ардино работят пътните служби, пожарникарите и служителите на Горското стопанство. Мокрият сняг усложнява мисията, тъй като дърветата се чупят и падат на пътя като клечки кибрит.

 

Бавно се възстановява и електрозахранването. Все още около 300 населени места са без ток.

 

 

Бедствието в цяла Смолянска област също продължава, десетки населени места са откъснати от света. Трета сутрин хиляди в Смолян осъмнаха на тъмно и студено. Животът в 10 общини е парализиран. Няма хляб, свещите свършиха, не работят и банките и банкоматите.

 

Десетки села са откъснати от села и не се знае дали някой от охрата там няма нужда от Спешна помощ. Машините също не могат да пробият преспите и да достигнат до хората. А от сутринта екипите на Гражданска защита издирват изчезнал човек от село Киселчево.

 

В Гълъбово също обявиха бедствено положение днес, след като дигата на река Сазлийка се скъса и заля подстанцията, която захранва с електричество общината. Хората в града и околните села останаха без ток от снощи до ранния следобед на днешния ден, когато бе пуснато аварийно захранване от Мини „Марица-Изток”.

 

„Обстановката се повтори както през декември, дигата се скъса на същото място, където беше ремонтирана”, каза кметът на община Гълъбово Николай Тонев. Няколко къщи на крайбрежната улица са наводнени. Те пострадаха и при предишното бедствие и все още възстановяват щетите. Вътрешният министър Веселин Вучков посети района и обяви, че са осигурени храна и лекарства за хората, откъснати от света в страната. 

 

Бедствено остава положението във Велинград. Второ денонощие пожарникарите вадят от снежните преспи бедстващи туристи и затрупани хора.

 

„Измъкнахме 23-ма английски туристи, закъсали с автобус на „Юндола”. Помогнахме на четирима мъже, затрупани в местността Николово, една майка превозихме с малко дете до Пашово”, каза началникът на "Противопожарна служба"-Велинград Методи Ушев.

 

13 села и махали са напълно откъснати. Пътищата до тях са все още непроходими. Нямат хляб и телефонна връзка.

 

От вчера напълно е преустановено движението на влаковете между Добринище и Септември. Линиите, които са под мен са затрупани с половин метър сняг и не е ясно, кога теснолинейката ще бъде пусната.

 

Втори ден Велинград и близките села бедстват без ток. На тъмно и студено е и болницата в града. Училищата са в тридневна ваканция. Банките и обществените служби не работят.

 

Репортери: Николай Василковски, Марина Стоименова и Благой Бекриев