Те ще се използват за финансиране на социални политики

Правителството в Гърция съобщи, че в бъдеще приходите от приватизацията в страната ще бъдат отклонявани към пенсионни фондове вместо към изплащане на задълженията – ход, на който се очаква кредиторите да се противопоставят.

 

"Ние създаваме нова агенция за публична собственост. Приходите ще се използват за финансиране на социални политики и подкрепа на социалната осигурителна система", заяви заместник-министъра на финансите Надя Валавани пред парламентарна комисия, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

 

Председателя на агенцията Стергиос Питсиорлас заяви пред комисията, че гръцката брегова линия и плажове "не са за продажба" и призова за ревизия на дългосрочния договор за наем на летището "Хелиникон", който според него е "проблематичен".

 

Предишното дясноцентристко гръцко правителство даде летището на консорциум, включващ китайска компания и фирма за недвижими имоти от Абу Даби за 99 години срещу сумата от 915 млн. евро. Още докато беше в опозиция СИРИЗА се противопостави остро на сделката.

 

Гърция не успя да изпълни целите на своята програма за приватизация, която първоначално бе създадена през 2010 г. като част от първата спасителна програма на ЕС и Международния валутен фонд.