Израелският посланик Шаул Камиса Раз гостува на Русенския университет

Над 200 000 израелски туристи се очаква да посетят България през това лято. "Отношенията между нашите държави са много добри и продължават да се подобряват, а това влияе благоприятно не само върху туризма, но и върху всички сфери на икономическото сътрудничество", заяви израелският посланик Шаул Камиса Раз, който беше на посещение в Русе, цитиран от БГНЕС.

 

Той се срещна с областния управител Стефко Бурджиев, с когото е разговарял за разширяване на сътрудничеството между Русенска област и регион от Израел.

 

По-късно посланик Раз гостува в Русенския университет, където се състоя семинар на тема "Представяне на иновативни технологии в сферата на земеделието и хидромелиорациите за повишаване ефективността на земеделските стопанства".

 

Според израелския дипломат науката трябва да върви ръка за ръка със земеделието, за да може то да се развива икономически. Той припомни, че Израел разработва много земеделски технологии и страната е успяла да се превърне в световна сила в тази област, въпреки че 60% от територията й е пустиня. В същото време България разполага с множество плодородни и вододайни почви, а основно предимство е стратегическото разположение на страната. Според израелския посланик комбинацията между науката, земеделците, подкрепящата роля на държавата и възможността за европейски субсидии може да донесе огромна икономическа победа на България.

 

Беше обсъдена и възможността за сътрудничество между Русенския университет и израелски ВУЗ, а конкретните теми в областта на земеделието, по които ще се работи, са напояване и оранжерийни технологии.