Фандъкова: Това е придобивка не само за София, но и за цяла България

 

Откриха новата отсечка на метрото при Летище София. С пускането ѝ до центъра ще се стига за по-малко от 20 минути. На метростанцията на аерогарата има дори живи дръвчета, както и изкуствено небе. 

 

Изграждането на трасето отне две години и три месеца, като в него взеха участие 1000 работници. То струва 75 милиона евро. Всеки ден близо 48 000 пътници ще могат да се возят. В района ще бъде намален трафикът на автомобили с цели 12%, или 8500 коли. Това автоматично означава, че ще бъдат намалени и вредните емисии във въздуха.

 

Самите мотриси ще се движат с 80 км/ч между станциите, а когато наближават спирките – с 40 км/ч. 

 

"Най-голямата реформа, вършена в България, е в транспорта в София. Когато докараш инфраструктура като тази, бизнесът е изключително доволен, заяви премиерът Бойко Борисов. 

 

"Това е един от проектите, който води до най-големи екологични ползи, с който трябва да се гордеем. София е с устойчива екологична политика", каза екоминистърът Ивелина Василева. 

 

"Това е придобивка не само за София, но и за цяла България”, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

Епископ Григорий отслужи водосвет. На церемонията по откриването присъстваха и министрите Томислав Дончев и Ивайло Московски, както и зам.-кметове, общински съветници и десетки граждани.

 

За проблемите с една от спирките на метрото - ТУК.