5 хил. московчани настояха за преименуване на Москворецкия на Немцов-мост и паметна плоча

Десетки хиляди души отделиха време да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов из цяла Русия в 40-ия ден от убийството му на Големия Москворецки мост, информира в репортажа си британската BBC Russian. 

 

Във вторник само в Москва около 5 000 души са поднесли цветя на мястото, където бе убит. Привечер импровизираният мемориал с цветя, фотографии и свещи е заемал почти цялата пешеходна зона на моста. В родния му Нижни Новгород и в други руски градове минаха акции в памет на опизиционера. 

 

Highslide JS
 

Въпреки че не бе допуснат да присъства на погребението на Немцов, водещият опозиционен лидер и бивш кандидат-кмет на Москва Алексей Навални успя да възложи цветя в памет на съратника си.

 

Според кореспондента на BBC News в руската столица Рафаел Сааков, в акцията се включили и шофьори, минавали из центъра на Москва по това време. „Една жена се опитваше от прозореца на колата да предаде цветя на полицай, но той отказа да ги взима. Тогава до колата се приближи един от активистите на опозицията и ги занесе до мястото”, предава журналистът.

 

Highslide JS
 

 

По думите му, събралите се настояват за паметна плоча на мястото, където е убит водещият противник на президента Владимир Путин, заемал някога поста на първи вицепремиер на Руската федерация. Предлага се мостът да бъде преименуван в „Немцов – мост”. „Ние ще изпратим запитване до властите за слагане на съответна плоча, на мястото, където стреляха по Борис”, каза съратникът му партията РПР-ПАРНАС Иля Яшин.

 

„Ние се надяваме властите да се отнесат с разбиране към тази молба, тъй като всички виждат каква скръб предизвиква гибелта на Борис Немцов, колко московчани носят цветя всеки ден. Надявам се чиновниците както московските, така и федералните – да се отнесат с съответното уважение към паметта му”, каза политикът пред BBC.