Роднини говорят за четвърти изчезнал

 

Продължава издирването на работниците и разчистването на отломките от срутилия се хотел в комплекса „Слънчев ден” край Варна. За целта се използват се термокамери и спасителни кучета на БЧК.  

 

Роднини на работниците говорят и за четвърти изчезнал. Властите потвърждават обаче за трима изчезнали и един починал. По информация на БГНЕС имената са Тодор, Манол, Борислав и Йордан. 


 
Хотелът в комплекса "Слънчев ден" се срути снощи, докато в него е имало бригада, която е трябвало да го събори, а на негово място да се построи жилищен комплекс. 


 
Засега се знае, че фирмата, която ги е наела, не е подписала с тях трудови договори. Това е установила проверката на ГИТ. 

 

Роднини на работниците разказаха пред Нова телевизия, че са имали фалшиви договори, които е трябвало да показват при проверка на трудовата инспекция. Мъж на име Йовко пък нареждал какво да правят.

 

„Четирима работници се водят изчезнали, петима са разпитани”, заяви Иван Иванов - директор на Областната инспекция по труда във Варна. 

 

Никой от разпитаните обаче не може да даде ясен отговор кой го е наел. 

 

„Информацията, която получаваме от тях, е за физическо лице с едно име”, заяви Иванов. „Тази фирма няма никакъв документ, че съществува като под-подизпълнител. Дали тя е наела тези работници, ще се изяснява днес”, допълни той. 

 

Установено е още, че главният изпълнител е провел инструктаж. Книгата е иззета. 


 
„За две от лицата, които са изчезнали, няма проведен инструктаж, заяви още Иванов.

 

По думите му в 16:00 часа длъжностно лице от фирма „Планекс” е издало разпореждане да не се влиза в сградата. Това е било сведено до техническия ръководител на подизпълнителя.

 

„Защо това е нарушено, събираме сведения. Информацията ни е само за физическо лице, което е разпоредило, че трябва да се кърти и след това да се реже с резачи”, заяви Иван Иванов пред Нова телевизия. 

 

Оцелял работник заяви пред Нова, че са се спазвали някои от правилата за безопасност, като например да носят каски. От няколко дни са се опитвали да съборят колоните на хотела, а вчера са рязали железа.


 
„Нашият бригадир Йовко два пъти изкара момчетата, които Георгиев вкара”, заяви работник.

 

Роднини на работниците цяла нощ бяха на място и чакаха информация за близките си. Хората разказват, че никой от фирмата-работодател не ги е търсил по никакъв повод. 

 

През нощта са заседавали щабовете на Общината и Областта, за да се направи план за действие. 

 

Дирекцията за национален строителен контрол започна разследване на инцидента, предаде БГНЕС.