Снимки: БГНЕС
От великденската трапеза единствено яйцата у нас излизат по-евтино, отколкото при съседите
Българи от Русенско предпочитат да пазаруват агнешко месо за Великден от крайгранична Южна Румъния заради по-ниската му цена там, информира агенция БГНЕС. В Гюргево (Джурджу) например килограм агнешко е с цели 2-3 лв. по-евтино. Още по-изгодно е обаче, ако се закупи цяло агне на цени от производител.
На гюргевския пазар в навечерието на празниците има сериозни опашки, като хората купуват най-вече агнешко за традиционната трапеза. То върви по 25 леи (около 11 лв.) за килограм. Но и за румънците тази цена е висока - затова при възможност предпочитат да купуват директно от местните овчари.
Така месото им излиза още едни 15% - 20% по-евтино – около 9 лв. за килограм. Продавачите в Гюргево споделят, че българите, които идват на пазара, пък предпочитат да купят цяло агне и после да го разделят помежду си. Месото е съвсем прясно и се нарязва пред очите на купувачите.
За разлика от агнешкото, яйцата в Румъния са малко по-скъпи от българските. Специално в селата край Гюргево и покрай българската граница ги продават почти двойно - по 1 лея за бройка, което прави близо 50 стотинки. За по-големи количества румънците казват, че сами „с удоволствие биха отскочили до България, за да спестят пари”.
Най-сериозната конкуренция между български и румънски стоки за Великден обаче е при козунаците. Доскоро румънците бяха монополисти в производството на вкусни големи козунаци с богата плънка от локум, какао, орехи и стафиди. Всяка година по празниците българите масово пътуваха до Гюргево, за да си купят за Великденската трапеза.
Сега обаче и български производители са започнали да предлагат подобни изделия. Те дори изнасят за Румъния продукцията си и така на щандовете в Гюргево едни до други могат да се видят български и румънски козунаци. Цените им са около 7 леи или малко над 3 лв. за бройка.