Промените ще позволят наемане на работници за розобер и други кампании, казва земеделският министър

 

Нов вид трудов договор, с който работодателите ще наемат по-гъвкаво работници, а безработните няма да губят социалните си придобивки. Това е част от предложението за промени в трудовото законодателство, представени от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

 

По думите му досега избягването на подписването на трудови договори е не толкова заради укриване на данъци, а защото хората, които се съгласяват да сключат договор, губят правата си на социално подпомагане. 

 

Земеделският министър Десислава Танева подчерта, че този тип договори щели да бъдат въведени "първоначално при сезонните берачи на плодове и зеленчуци, както и при хората, участващи в розобера”. “Нито един земеделски производител не иска да работи на черно и с тази промяна даваме шанс на хората да работят на светло”, каза още тя, цитирана от БГНЕС. Танева изрази надежда, че мерките щели „да бъдат приведени в действие още този сезон”.

 

 

 

Калфин също така обяви, че през този сезон се очаквало да бъдат наети между 60 и 100 хил. души за земеделската кампания. За да бъдат въведени новите трудови договори обаче, необходими са промени в Кодекса на труда.

 

Те предвиждат създаването на нова разпоредба, която регламентира сключването на трудов договор за сезонна работа или за работа за един работен ден. "Става дума за земеделски производители, които имат нужда от кампанийно наемане на много хора, но няма как да се поддържат трайна заетост за тях", обясни вицепремиерът.

 

Промените в закона предвиждат самото възнаграждение на работника да се изплаща срещу разписка. Отработеното време няма да се признава за трудов стаж, но ще се счита за осигурителен.

 

Наетите на този тип договори ще имат право на енергийна помощ и ще бъдат освободени от обществено-полезния труд, който полагат за получаване на социална помощ. Запазва се статутът на безработни, както и правото на регистрация в Бюрото по труда.