Нямаме нуджа от дебат за това, въпросът е закрит, отсече Жан-Клод Юнкер

Пореден скандал по оста Будапеща – Брюксел се разиграва през изявления пред европейски медии, стана ясно в четвъртък. 

 

Унгарският премиер Виктор Орбан е информирал в телефонен разговор с председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, че „има дебат за смъртното наказание, но същевременно премиерът не планира да го въведе в страната“.

 

На това реагира и изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) - председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан Клод Юнкер предупреди унгарския премиер Виктор Орбан изобщо „да изостави намеренията си за връщане на смъртното наказание в страната”.

Ако настоявате за въвеждане на смъртното наказание в Унгария, ще водим битка!
- Жан-Клод Юнкер

 

Според австрийския вестник Die Presse („Пресе”) шефът на ЕК е предупредил унгарския министър-председател, че „в противен случай ще има битка“ между Брюксел и Будапеща. „Не се нуждаем от подобна дискусия“, заяви председателят на ЕК. Той припомни на Орбан, че Хартата на правата на ЕС „отдавна е затворила темата за държавите-членки на Общността”.

 

Дискусията за връщане на смъртното наказание в Унгария, която има един от най-рестриктивните наказателни закони в цяла Европа, излезе на дневен ред миналата седмица, след като 21-годишна продавачка в магазин за тютюневи изделия беше брутално убита по време на работа.

 

Силната критика от страна на Брюксел по повод дебатите за повторното връщане на наказателната мярка в Унгария обаче озапти местните власти. Подчинените на Орбан информираха, че власттта „не планира да въведе смъртното наказание”, информира по-късно агенция France Presse (AFP).