Тя се включи в отбелязването на Деня на Европа в София

Интересът на българите е да сме част от обединена Европа. Европейският съюз е най-голямата и силна икономика в света. Европа откри най-важния икономически мотор на 20-и век – политиката на сближаване”. 

 

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева в Деня на Европа в София. Заедно с президента Росен Плевнелиев, външния министър Даниел Митов, и депутати в Европейския парламент тя разговаря с ученици от Карлово, Казанлък, Стара Загора, Дупница, Благоевград, Пловдив, Плевен, които бяха дошли на Младежкия ден на отворените врати в Дома на Европа в София.

 

„През последните десетилетия само двадесетина страни в света успяха да направят скока от средни към високи доходи и половината от тях постигнаха това, защото са членове на ЕС”, подчерта тя.  „България все още не е сред страните с висок доход, защото влязохме в Съюза, точно когато той изпадна в криза. След трудни 7 години обаче икономиката на ЕС най-после върви нагоре. И аз съм убедена, че нашият напредък също ще се случи”, добави тя.

 

По-рано през празничния ден Георгиева участва в официална церемония пред Президентството на Република България, на която държавният глава прие строя на почетната гвардейска рота и беше тържествено издигнато знамето на Европейския съюз. Сред официалните лица на събитието бяха и вицепремиерът Ивайло Калфин, министърът на отбраната Николай Ненчев, външният министър Даниел Митов и народни представители.