Предстои отново депутатите да поискат цялата кореспонденция между двете банки, уточни тя

Видео: БГНЕС

 

От Българската народна банка (БНБ) е имало серия от указания към квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви председателят на временната парламентарна комисията за КТБ Десислава Атанасова.

 

"Имаше обратно твърдение от управлението на БНБ. Оказа се, че има и различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви едно на друго", поясни тя.

 

Коментарът на Атанасова идва ден, след като управата на БНБ се разграничи от квесторите на КТБ, като разпространи съобщение, че "никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти”.

 

Преди това твърдение Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов, припомня БГНЕС.

 

Предстои депутатите отново да поискат цялата кореспонденция между квесторите на КТБ и БНБ, както и Фонда за гарантиране на влоговете, уточни Десислава Атанасова.

 

Работата на комисията няма да се удължава. От ръководството й смятат, че в оставащия един месец ще са приключили доклада.

 

"За насдо голяма степен има яснота за това как се е източвала банката и кои държавни длъжностни лица и държавни органи са проявявали бездействие или умишлени действия, въпреки че не сме органът, който може да дава подобни заключения", заяви Десислава Атанасова.