Мерцедес за €600 хил. си взе премиерът, твърди лидерът на опозицията

 

В разгара на протестите в Македония, постовете си напуснаха двама министри и шефът на разузнаването. Протестът  днес започна по-рано в Скопие. Плакатите на събралите се младежи директно приканваха премиера на Македония да напусне поста си. 

 

Не искаме оставка на някакви личности, а на цялото правителство. Искаме понасяне на политическа и юридическа отговорност за престъпленията и корупцията”, коментира един от протестиращите Анастас Вангели. 


Но парламентът на страната реши да направи промени в правителството, предложени от премиера. Напрежението ескалира допълнително, след като лидерът на опозицията Зоран Заев представи записи от подслушвани телефонни разговори, разкриващи скандална корупция.

 

На един от тях се чува как премиерът Никола Груевски иска да му бъде закупен супер луксозен автомобил за 600 000 евро, какъвто няма втори в Източна Европа.  „Ще чуете, че Груевски дори се шегува,че когато пътува, половината път до дестинацията ще мине с една кола, а на средата ще се прекачи на новия мерцедес, за да не разберат журналистите, че го ползва”, заяви днес Зоран Заев. 

 

 „Силите за сигурност в Македония са с нас, с народа”, коментира Александър Нешковски, братът на убития Мартин Нешковски - младежът, заради чиято смърт протестите в Македония се разпалиха. Той  отново припомни основния лозунг на протестиращите, който събира в едно волята за борба до последно на гражданите: „Няма правда, няма мир”.