Самият бивш собственик на КТБ има интерес от изтичането на списъците, казва тя

 

"Самият бивш мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) има интерес от попадането в медиите на тези списъци на посетители". Това заяви в ефира на „Здравей, България” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. „Аз мога да забравя в студиото ви едни тетрадки, а после да кажа, че не знам какво става…”, иронизира тя. 

 

Тетрадките, на които е попаднала, са ѝ направили изключително впечатление. „Това показва нещо, за което аз говоря от няколко години – задкулисието е достатъчно нагло, те подсказват решения като привикване на килимчето…”, казва Дончева. 

 

По думите ѝ хората трябва да са наясно, че ако някой гражданин опира до държавните органи, то „той трябва да ходи при тях, а не те при него…” „Това е един натоварен график и това, че са чакали с часове, а срещите са толкова кратки, означава, че едно отношение като на раята към падишаха – идват да целуват ръка…”, констатира тя. 


Дончева разби аргументите на депутата от ДПС Йордан Цонев, като обясни, че Ирена Кръстева и Делян Пеевски не са били акционери в КТБ. "Банката става пирамида, след като сделките са кухи и няма обезпечение и са давани огромни суми за кредити… Банката е в правото си да ви даде кредит и без обезпечение – ако вие сте един богат човек, който има достатъчно движимо и недвижимо имущество, не е нужно да ви взимат обезпечение. Самият Цветан Василев обаче правеше нови дружества, за да придобива други видове бизнес… Той записваше кредити на фирмите, които имат имущество и обезпечение…”, обясни тя. 


Дончева изрази мнението си за редица хора от списъка, на които според нея не е обърнато достатъчно внимание. Относно депутата от ДПС Йордан Цонев тя каза, че не му завижда „за ролята, която му е отредил Делян Пеевски…”. „Един от облагодетелстваните, освен Иван Костов, е кума на Данчо Цонев…”, обясни тя.


По думите ѝ премиерът Бойко Борисов е подведен относно това, че някои договори за кредити били подправени. „Един анекс към договора не значи, че нещо е подправено…”. „Ако аз имам депозит с основен лихвен процент и депозит в рамките на 100 хил. евро, то имат право за погасяване от Фонда за гарантиране на влоговете…”, коментира Татяна Дончева. 


Тя обясни, че цялата игра е върху това да не се тълкува вярно европейското правило за погасяване на депозитите до 100 хил. евро, които не са с преференциални условия. „До 100 хил. евро фондът трябва да гарантира на всички – когато ти имаш такъв депозит, имаш право да ти се върне главницата и обикновената лихва върху депозита… това е тълкуването… Аз чух Менда Стоянова да казва, че фондът е създаден, за да омекоти удара, който държавата ще поеме, ако фалира банката… Това е, което Бойко Борисов, Менда Стоянова и министърът на финансите Владислав Горанов не го разбират…”, категорична беше тя. 


Татяна Дончева коментира и ситуацията с ТВ7, чието имущество е заложено към КТБ и други кредитни институции: "Стойността на една телевизия не е в камерите и сървърите, това всички го разбират".