Милиони коли се движат със защитни съоръжения, които всъщност са опасни

 

Поне 34 милиона коли се движат със смъртоносни въздушни възглавници. Това са данните само от Съединените щати, а по света със сигурност са още десетки милиони. От компанията-производител започват да изтеглят потенциалните убийци от пазара.

 

Това е най-голямото изтегляне в историята на автоиндустрията и засяга 11 световни марки автомобили. Може да се окаже, че един от тях е Вашият! Какви може да ни причини изстрелването на дефектна въздушната възглавница?

 

Опасните съоръжения са на световния производител "Таката". Не е ясно какъв е дефектът, но всички те могат да експлодират с твърде голяма сила и да изпратят летящи парченца метал към пътниците. Досега поне 6 души са загинали след инциденти с дефектните възглавници, а над сто са ранените.


"Изтеглянето засяга 11 автомобилни производители и много различни доставчици на части - не само "Таката". Броят на засегнатите автомобили в Съединените щати се удвои", коментира американският министър на транспорта Антъни Фокс.

 

Сред засегнатите са 11 водещи марки автомобили. Според експерти възможността някои от тези автомобили да са влезли в България е голяма. Защото ние внасяме не само от Америка, но и от Западна Европа. Тоест - не сме застраховани, че и в нашия автомобил не цъка бомба със закъснител.

 

Само в Щатите изтеглянето ще отнеме повече от две години. Колко ще е времето за останалите страни, в които са попаднали потенциалните дефектни възглавници.

 

Експерти съветват всички, които знаят, че колата им е дошла от Щатите или Западна Европа, да си проверят по VIN-номера дали техният автомобил попада в тази графа и за своята сигурност да си ги смени.

 

Каква част от автомобилите с въздушни възглавници-убийци е попаднала и на българския пазар тепърва ще се разследва.