Ексслужители на училище в Ихтиман твърдят, че Йорданова ги принуждавала да дават "пищови"

 

Три бивши служителки от гимназия в Ихтиман обвиниха директорката в това, че ги е принуждавала да подаряват "пищови" на ученици по време на матурите за 12 клас.


Цели три дни Гергана Йорданова, която е и общински съветник от ГЕРБ, се кри от екипа на „Здравей, България” и не отговори уредени ли са матурите в професионалната гимназия. Откриването ѝ се оказа истинско приключение. Нужно беше МОН да ѝ нареди да говори пред камерата.


Схемата за измама е следната по думите на уволнените: в 8 часа предварително избрани учители са затваряни в дирекцията с ултиматум да решат матурата или да останат без работа.

 

През това време останалите служители помагат с разпространението на отговорите.


„Тези обвинения са едни клевети, които ще бъдат доказани впоследствие. И правдата ще излезе наяве. Никога в училище не са раздавани "пищови" на ученици”, категорична е Йорданова.
Тя отрече и да е заплашвала свои бивши подчинени. 


И макар че проблем уж няма, Ихтиман беше едно от малкото училища на тези матури под специално наблюдение от Образователното министерство. Официално преписвачите там са трима. Какви оценки са изкарали останалите - ще разберем на 9 юни. А дали са им били подарени? Ефектът ще установят те самите. Вероятно след няколко години…


Репортер: Деница Красимирова