Исканията са били за приватизацията, намаляването на пенсиите и реформи на пазара на труда

Гръцкото правителство няма да приеме предложенията на международните кредитори за постигане на споразумение.Това каза гръцкият министър-председател Алексис Ципрас след среща с министъра на финансите Янис Варуфакис, предаде БГНЕС. На срещата участваха и други министри от кабинета.

 

"Последните предложения на международните кредитори няма да бъдат приети. Нашите партньори трябва да разберат, че през последните пет години гръцкият народ изстрада много и поради тази причина някой трябва да сложи край на игрите за сметка на гръцкото население", каза още Ципрас.

 

Според Ройтерс международните кредитори са поискали властите в Атина да се съсредоточат върху приватизацията на държавна собственост, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда.

 

Ако Гърция приеме този план, кредиторите ще отпуснат 10.9 млрд. евро от неизползвани средства за спасяване на банки, които бяха върнати в Европейския фонд за финансова стабилност. По този начин правителството на Ципрас ще покрие финансовите нужди през юли и август.

 

ЕС и МВФ искат от Атина да намали разходите за пенсии с 1% от БВП и да обещае да не отменя законодателни реформи.

 

Кредиторите искат от правителството да набере 1.8 млрд евро, като увеличи ДДС за определена група стоки, в това число лекарства до 11%, а за други като електричеството – до 24%.

 

Споразумението предполага премахването на социално плащане към пенсионерите с нисък доход, което ще спести още 800 милиона евро до 2016 г.

 

Очаква се утре Алексис Ципрас да информира парламента за състоянието на критичните преговори с международните кредитори.

 

"В парламента ще се проведе дебат по инициатива на премиера", заяви източник от кабинета на Ципрас. Втори неназован източник обяви, че няма да има вот.

 

Ципрас вероятно ще проведе нови разговори с ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер и кредиторите в петък, съобщи близък до преговорите пред АФП, като посочи, че разговорите ще бъдат дълги и трудни. Друг източник също потвърди, че "срещата най-вероятно ще се проведе утре".

 

Юнкер обяви, че е информирал германския канцлер Ангела Меркел за преговорите, а по-късно през деня ще говори и с френския президент Франсоа Оланд.

 

"Спах два часа, защото моите гръцки приятели попречиха на нормалния ми сън, което ще продължи и в следващите дни", каза шеговито изтощеният Юнкер.

 

Новият кръг от преговори най-вероятно ще включва същите участници – Ципрас, Юнкер и ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Представители на МВФ и ЕЦБ отсъстваха на вчерашната среща, което Юнкер обясни, че "е по техен избор".