"Не смятам, че има много място за положително споразумение с кредиторите", каза министърът Лафазанис

Атина е решена да отхвърли последните предложения на Европейския съюз, които биха й помогнали да избегне дефолт по плащанията, информира Франс прес, позовавайки се на твърдения на двама министри, един от които финансовият Янис Варуфакис. По думите му Гърция няма да позволи да я "тероризират".

 

"Това е агресивен жест, целящ да тероризира правителството ... Те не разбират, че гръцкото правителство не може да бъде тероризирано", цитира думите на Варуфакис всекидневникът "Прото Тема".

 

Европейската комисия представи през изминалата седмица документ от пет страници с икономически мерки, в това число повишаване на ДДС и орязване на заплатите и пенсиите на чиновниците.

 

Премиерът Алексис Ципрас вече определи европейските предложения като "абсурдни" и обясни, че Атина няма да приеме споразумение, което не включва преструктуриране на астрономическия дълг на страната.

 

"Документът, представен на премиера, граничи с обида. Ние се нуждаем от реформи, преструктуриране на дълга и инвестиции. Ако не са налице и трите заедно, ние няма да подпишем, предупреди министърът на финансите", добави Варуфакис.

 

Министри от лявата партия СИРИЗА смятат, че премиерът трябва по-скоро да свика предсрочни избори, отколкото да приема мерки за драстични икономии, наложени от кредиторите на Гърция.

 

"Не смятам, че има много място за положително споразумение с кредиторите. Те искат подчиняването на Гърция, каза министърът на енергетиката Панагиотис Лафазанис за вестник "Вима". Те искат да смажат страната в социален план и да унижат правителството, твърди той.

 

Много от реформите, които институциите искат от Ципрас, противоречат на предизборните обещания и цяло едно крило на радикалната партия СИРИЗА се бунтува срещу прекалено големи отстъпки.