За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутата

 

Управляващата в Турция партия печели изборите, но губи мнозинството. Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган получава 42,8% или 265 места в 550-местния парламент, сочат данните при преброяването на 80% от бюлетините. Това съобщи Централната избирателна комисия на Турция, цитирана от БГНЕС.

 

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутата, а за абсолютно мнозинство – 330 депутата. Това щеше да й позволи да промени Конституцията и да превърне Турция в президентска република.

 

От тази възможност ПСР е лишена заради влизането в парламента на прокюрдската Демократична народна партия (ДНП), която прескача 10-процентния избирателен праг и влиза в парламента. За нея са гласували 11,3 на сто избирателите.

 

На второ място е кемалистката Народно-републиканската партия (НРП) с 24,7%, а трета е Партията на националистическото движение (ПНД) със 17%.

 

При тази конфигурация, ако тя се запази, най-вероятен коалиционен партньор на ПСР се очертава националистическата ПНД.

 

Избирателната активност е надхвърлила 85%. Общо са гласували над 37 милиона избиратели от общо 53,7 милиона турски граждани, имащи право на глас.

 

Снимка: БГНЕС