Стюардесите ще бъдат тренирани и във виртуалната реалност

Дронове, самолети, направени от принтер и 3D очила за обучение на екипажите. Това са само част от най-новите технологии, използвани в авиацията.


Иновациите в авиацията гарантират по-ефективното и безопасното пътуване на нас пътниците. И не по-малко важното - да стигнем навреме до избраната дестинация.


Нашумелите напоследък дронове вече ще се използват и в помощ на авиацията. Дронът има важна задача! Той облита целия корпус на самолета и го изследва за пукнатини.


Дронът прави подробна инспекция за повредите, които изискват отстраняване. Дните, необходими на хората за тези проверки, ще бъдат намалени до часове. Така след удар от светкавица, например дроновете откриват щетите за минути. А това ще намали и закъсненията на полетите заради технически проблеми.


„Избягваме забавянето на самолета и употребата на тежки машини. Дроновете дават същия поглед, който бихте имали от вишка или кран”, обясни Марк Бънтинг, мениджър „Тестове с дронове”.

 


Стюардесите ще бъдат тренирани и във виртуалната реалност.


С тези 3D очила, кабинният екипаж пробва различни извънредни ситуации. Пълната дигитализация на кабината ще изпробва реакциите им.


„Ще помогне много за обучението на екипажите и за разработването на дизайна на нови кабини без да се налага скъпата им изработка”, обясни Гари Смит, мениджър „Разработки на кабини”.


Авиокомпаниите започват да ползват и 3D-печатът. С него ще се заменят части в кабината като облегалките, сенници, масички. 3D принтирането ще е част и от следващото поколение двигатели - включително дюзи в турбината, перки на карбоновия филтър и други.


„Чрез 3D принтирането ще изработваме части, които да влагаме в самолетите, като части за двигатели или механизми за приземяване. С тази технология ще се ремонтират неща, които преди трябваше да се изхвърлят”, обясни авиоинженерът Тери Тома.


Повече по темата гледайте във видеото.