Панаирът на занаятите ще бъде отворен до 3 юли

 

Петровден е! Празникът на всички занаятчии. В София майстори от цялата страна, вече представят своите работилници и разкриват част от тайните на редица занаяти.


Майстори на народни музикални инструменти и национални костюми, леене на свещи, изработка на накити, стъкло, плетиво и какво ли още не. Всичко това на едно място пред Централната баня в София.


Потомственият майстор бакърджия - Йоланта е в занаята повече от 30 години.


„Трудно няма, когато човек обича работата! Правя в момента енда гривна и ще я декорирам, ще я кова! Всичко зависи от орнаментите! За един ден може да се направи!”, коментира Йоланта Ценова.


На панаира срещаме и Велика. Тя е майстор тъкач. Направила е стотици чипровски килими. Едва на 4 годинки е, когато се научава да работи на стан.


„Това са оригинални чипровски килими. Изработката отнема около месец и половина! Работа по 8 часа на ден! Понякога доста ме болят ръцете и гърба! Но това се забравя, стига човек да харесва това, което прави”, казва Велика Стоева.


Всеки обича да похапва вкусен гювеч. Знаем ли обаче, че направата на съда отнема цели 15 дни. Димитър е грънчар от Троянската школа за 18 годишния му опит през ръцете му са минали хиляди гърнета, чаши и чинии.


„Трябва да вложиш много сърце, воля и да не се отказваш! Трябва постоянство и резултатите идват, когато си упорит. Да заповядат малки и големи! Няма възраст! Всеки може да се докосне до тази магия”, казва Димитър Терзиев.


Майстор шапкар прави уникални украшения за главата. Друг пък накити от кожа. Трети предмети от дърво за бита. Плетива, бродерия и какви ли не демонстрации на българските занаяти. Ако искате и Вие да направите нещо свое, заповядайте на Панаира на занаятите до 3 юли пред Централната минерална баня в София.


Повече по темата гледайте във видеото.