За това призоваха в София десетки екоастивисти

На война срещу найлоновите торбички и пластмасовите чаши. За това призоваха в София десетки екоастивисти. Според тях милиони тонове боклуци от пластмаса тровят живота и здравето ни всеки ден.

 

8 милиона тона пластмаса отиват в океана всяка година. Теченията ги разнасят по целия свят. Стотици морски костенурки умират, защото бъркат найлона с медузи. И не само.

 

„1 милион морски птици загиват всяка година от пластмаса”, обяснява Данита Заричинова.

 

Отпадъците са толкова много, че ако ги натоварим на влакова композиция, дължината й ще бъде колкото разстоянието от Земята до Луната и обратно.

 

Една торбичка, която се използва за около 10 минути от магазина до вкъщи, след това трябва да се разгражда над 300 години”, обяснява Данита Заричинова. 

 

Ужасяващите статистики могат да се променят.

 

„Платнената торбичка мога да я използвам години. Кафето вместо в пластмасова чашка – в канче. Вместо бутилирана вода може да си наливаме в наша бутилка. Да ползваме буркан за храна, а не тарелки за еднократна употреба”, пояснява Данита Заричинова. 

 

В момента един европеец използва близо 200 торбички на година. Евродепутатите са категорични, че разхищението трябва да се спре. До 2019 година използването на найлонови торбички трябва да бъде ограничено до 90 броя на човек на година.

 

„В тези директиви не се включват малките торбички за плодовете в супермаркетите, а те са най-големите замърсители, защото са изключително летливи”, смята Данита Заричинова. 

 

За разлика от България, където плащаме за найлоновите торбички между 10 и 40 стотинки, то французите плащат само 3 цента или 6 стотинки. 

 

„И тук, и във Франция са прекалено евтини. За да може да се замисли, да не използва, трябва да са наистина скъпи, на човек да му се бръкне в джоба”, заявява Данита. 

 

Торбичката ни може да прекоси държави, континенти, морета и океани. Дали ще я спрем зависи единствено от нас.