Движението няма да подкрепи нито един кандидат

 

ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители, заяви Лютви Местан.

 

"Всеки кандидат за управител на БНБ трябва да каже в какъв екип от подуправители ще управлява банката в следващия мандат. В противен случай ДПС няма да подкрепи нито един кандидат", каза Местан.

 

Предложението му не беше прието от мнозинството, а в отговор лидерът на Движението заяви, че това гласуване дискредитира избора на нов управител. След като искането му беше подложено и на прегласуване и отново не се прие, ДПС напусна пленарната зала.

 

Мнозинството обаче прие друго предложение, дело на Янаки Стоилов от БСП. Зам.-председателят на парламента предложи след дискусията в залата да има възможност и за въпроси към кандидатите за нов гуверньор. Отхвърлено бе предложение на Велизар Енчев за отлагане на днешното гласуване на наследник на Иван Искров, докато Конституционният съд не се произнесе по жалбата на над 70 депутати, които оспорват процедурните правила за избор като противоконституционни.

 

Видео: БГНЕС