Започнаха извънредните отчети на електромерите

 

Нови цени на тока от днес. Сметките на битовите потребители ще намалеят, но за индустрията ще се увеличат. За две от електроразпределителните дружества цената е надолу, а в Североизточна  България от днес плащат по-скъп ток. Какви са цифрите: абонатите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат по 16,7 стотинки за киловат дневна енергия и 9.4 стотинки за нощна. Клиентите на EVN в Южна България - съответно 16.8 дневна и 9.4 стотинки нощна.


За абонатите в Северозападна България на Енерго-Про цената се увеличава и става 18,1 стотинка за киловат дневна енергия и 9.9 стотинки за нощната. От днес започнаха и извънредните отчети на електромерите. Кога ще получим новите си сметки за ток?


Илияна и Ивайло живеят в този блок в центъра на София. Това е едно от първите места, на които започна извънредния отчет на електромерите. Те споделят, че лятото плащат за ток около 60 лева и не очакват нищо положително от промяната в цените на тока.


„Отново сметки, които не отговарят на стандартите за България и просто сме принудени да ги плащаме”, казва Илияна.


„Всеки път очаквам да има нещо различно – високо, в общи линии, не ниско. Аз съм подготвен за лошо. Лошо е силно казано, но смятам, че няма да станат по-ниски сметките”, казва Ивайло.
За да се отчетат всички електромери навреме, от ЧЕЗ са ангажирали допълнително 327 служители, които са с удължено работно време днес и ще работят и днес, и утре. Сред тях е и Радослав.


„Въвеждат се тарифите дневна и нощна, след което се потвърждават, ако има някакво изменение от това, което се консумира на месец, терминалът дава сигнал, за да погледнем пак и да документираме това, което сме отчели”, обяснява инкасаторът Радослав Петров.


А на нас ни остава да изчакаме и да видим ще усетим ли промяна в новите си сметки за ток.


„Първите фактури ще бъдат получени след 9-и август, в които ще бъде отразено период на потребление както по новата, така и по старата цена”, обяснява Венцислав Георгиев от „Отчитане на данни” в ЧЕЗ.


Всеки, който иска може да си направи самоотчет на електромерите към вчерашна дата. Това обаче не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.  


„Без отчет ще останат електромери, които нямаме достъп, в този случай се начислява прогнозна енергия, така че няма да има проблеми със сметките на клиентите”, казва Венцислав Георгиев от „Отчитане на данни” в ЧЕЗ.


Всеки, който си е направил самоотчет може да подаде данните в дружеството до 5-и август.
А бизнесът продължава да е недоволен от новите цени и се очаква утре да бъде поискана оставката на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.


Повече по темата гледайте във видеото.