От 1975 г. къщата на Каблешков официално е обявена за паметник на културата

Видео: БГНЕС

 

"Братя! Вчера пристигна в село Неджип ага из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборишкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии... Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище..."

 

На 20 април (стар стил) 1876 г. Тодор Каблешков пише тези няколко реда в Копривщица и ги изпраща до Георги Бенковски в Панагюрище, припомня БГНЕС. Писмото на Каблешков е известно като Кървавото писмо, защото е подписано с кръв от убития мюдюрин. 139 години по-късно в Копривщица духът на големите български революционери е жив благодарение на превърнатите им в музеи родни домове.

 

Къщата на Каблешков е отворена като музей през 1935 г., а от 1975 г. е обявена официално за паметник на културата. Тя е построена от знаменития възрожденски деец Тодор Каблешков е построена от известния копривщенски майстор, представител на местното архитектурно течение, майстор Генчо Младенов. Отличава се с изразена симетричност, изящни форми и с централно организирано разположение за богатия бегликчия и бащата на Тодор Каблешков - Лулчо. Къщата притежава просторен остъклен салон, разположен на втория етаж, големи издадени еркери, живописен кубиличен фронтон, изящно дърворезбовани тавани, долапи и врати. В днешни дни посетителите могат да надблюдават автентичната красива подредба на къщата и множество лични вещи, снимки и книги, които са били притежание на Каблешков.

 

Родовото име Каблешкови произхожда от "каблица" - голямо дървено ведро за мляко, използвано от родопските овчари. Предполага се, че някой от първите Каблешкови е пренесъл това ведро от Родопите в Копривщица и оттам постепенно прякорът е приет като фамилно име. Тодор Каблешков е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков в Копривщица 1 януари (стар стил) 1851 г. Баща му е заможен копривщенец, занимаващ се с бегликчийство и джелепство. Въпреки че принадлежи към чорбаджиите, хаджи Лулчо е патриот и родолюбец, вдъхновен от големия си брат Илия, който е убит от кърсердари в Берковско през 1858 г.