Знаем повече, отколкото големите вериги си мислят, предупреди премиерът Бойко Борисов

 

Има картел за цените на горивата.  В това бяха категорични премиерът Бойко Борисов и директорът на Агенция „Митници”  Ваньо Танов.   Според двамата, големите вериги бензиностанции се разбират помежду си и затова разликата в цените е едва 1-2 стотинки, а търговците трупат огромни печалби.

 

Нормалната цена на бензина с акциз и ДДС е около 1,80 лева  а на бензиностанциите литър бензин се продава за 2,20 лева.  Този марж според мен говори за картелно споразумение”, коментира Танов.

 

Парите на държавата засега се събират добре, отчете шефът на митниците Ваньо Танов. По думите му, през първите 7 месеца на годината в хазната са влезли с 320 млн. лв. повече от акцизи, отколкото е било предвидено.

 

Не толкова добре обаче се движат парите на хората, обясни премиерът. На упреците му, че бензиностанциите се договарят, по-големите вериги отвърнаха, че няма да коментират, докато не се произнесе Комисията за защита на конкуренцията, а това трябва да се случи до два месеца.

 

Борисов също ги посъветва да не говорят. „Големите вериги внимателно мълчат, защото знаем повече, отколкото си мислят, че знаем”, предупреди премиерът.

 

Според заглавие в пресата, обаче, кабинетът е заложил бомба в цените на горивата за отопление. Премиерът опроверга това. Бомбата била срещу посредниците. „Ще има бомба за тези, които взимат оцветените горива, търгуват ги, държавата плаща за тях, намираме ги къде ли не”, каза още Борисов.

 

До утре препломбирането на колонките по бензиностанциите трябва да приключи. Този следобед в него се включи и икономическият министър Божидар Лукарски.

 

По повод случая „Костинброд” и избирането на Мая Манолова за омбудсман, Борисов беше кратък:  „Което куче ме е залаяло, все е побесняло”.

 

Премиерът обяви и, че единият синдик на КТБ ще бъде освободен. Не е ясно защо и кой от двамата - Лазар Илиев или Росен Ангелчев.  Борисов съобщи и, че е "за" явно гласуване в съдебната система и "против" задължителното гласуване на избори.

 

Какво още каза премиерът Бойко Борисов в студиото на "Здравей, България" вижте тук: