Отговор на този въпрос търси Васил Иванов в „Разследване” след централната емисия на Новините на Нова

През август зрителите на Нова ще могат да си припомнят най-добрите репортажи на предаването Темата на Нова: Разследване.  Tази неделя след Новините на Нова ще видите репортажа на журналистът Васил Иванов, който разкрива как се печелят обществени поръчки в община Петрич.

„Шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич е налице", разказа в „Събуди се” Васил Иванов, който разкри скандални афери за милиони в общината.

Разследването на Нова разкри, че фризьорски салони, автосервизи и баничарници печелят обществени поръчки за строителство - без конкурси. А собствениците на част от тях не знаят какво се случва.

„Например, правим покриви на училища за 500 хиляди лева. Но кметът си ги разбива на 10 училища - по 50 хиляди лева. Стават общо 10 поръчки, за които не трябва търг", уточни Иванов, като допълни, че това се случва в цялата страна. Той посочи пример с фирма, която е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

На 3,5 милиона лева е раздала общината по тази схема от 2007 година насам. Всяка от строителните поръчки е под 40 хиляди лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя. Така според документите един от атосервизите в града е изградил канализация. По същата схема общината е платила 8 хиляди лева на съседната баничарница. Собствениците отрекоха да имат информация за подобно нещо.

Всичко за схемата за разпределяне на обществени поръчки в Петрич гледайте в предаването в „Разследване“ тази вечер след централната емисия на Новините на Нова.