Хората в Красново искат да се затвори местният цех за дървени въглища

 

Жители на хисарско село на бунт срещу цех за производство за дървени въглища. По думите им димът е толкова силен, че затруднява дишането им. Увеличили се и дихателните заболявания. 


Ожесточен спор, който по чудо не прераства в бой. Жителите на хисарското село Красново водят ожесточени спорове със собственика на цеха. Предприятието работи от около година, на метри от къщите на хората.  Те са убедени, че ги трови,  особено през нощта, докато спят.

 

Миризмата обаче се оказва по- малкият проблем. От дима и пушека, който се носи в селото, хората твърдят, че  започнали да боледуват, а растенията им да загиват.

 

Васил е бивш служител в цеха. Разказва, че димът, който се носи в селото, не е опасен. Опасен бил метанът, който се отделя при производството на дървените въглища и заради човешка грешка може да попадне във въздуха.

 

За да разсее съмненията, собственикът на цеха покани екипа на Нова и показа как работят пещите. Той заяви, че това цехът не работел нощно време. Всичко това обаче е на честна дума, защото досега не са правени проверки- нито за работното време, нито за качеството на въздуха в селото. 


Докато чакали разрешението от София, хората от Красново подавали сигнали и до община Хисаря. Там обаче проверка има, ако прецени екологът.

 

И така сигналите отново попадат в омагьосания кръг да се чака разрешение от София. В крайна сметка след много опити, такова разрешение има. И скоро ще стане ясно какво дишат в село Красново.