Целта им са страни като Германия, Холандия, Швейцария и Англия, но пътят им може да мине и през България

 

Няколко хиляди бежанци в Турция живеят между Истанбул, Одрин и българската граница. На магистралата между Истанбул и Одрин са разположени къщички, палатки или просто постелки. 

 

Единствената цел на тези хора е да стигнат до най-западната част на Западна Европа. Не предпочитат страни като България, защото знаят, че икономиката им не може да предложи работа.

 

На километри от границата ни с Турция има хиляди бежанци, които се готвят да тръгнат пеша или към България, или към Гърция. Турските власти заплашиха да ги върнат в лагерите, дори и със сила.

 

„Болката ни е една – войната!”, заявява Рабия. 

 

Той е християнин. Не се дели от мюсюлманите в лагера. Когато го пуснат властите през границата, иска да отиде в Швеция и да е пианист. На хълма между Истанбул и Одрин обаче не му е до музика. 

 

Сред голямата група вече изпъква и лидерът. Посочили го без да искат, но го чакат да сложи ред. Викат му Фади. Отрича да познава хора, които искат пари на бежанците.

 

„Не съм организатор, просто така стана. Изключено е да става дума за пари”, заявява Фади.

 

Бежанците се целят в Германия, Холандия, Швейцария и Англия. Там имало развита икономика. Почти нищо не знаят за България, била в списъка с „по-скоро – не”. Като Гърция. А Турция намират за несправедлива. 

 

„Когато работя, получавам 30 лири. Когато работи турчин, получава 100 лири. Като отида в болница, не ме приемат”, обяснява Мохамед.

 

А жените и децата в лагера не приемат, че роднините им вече са в Европа. Още по мръкнало Йофа е излязла от постелката, която има за дом и търси ток да зареди телефона си. Води ни във временното вкъщи. При децата.

 

„Всички хора искат да си тръгнат оттук, аз искам в Германия, защото мъжът ми е там”, обяснява Йофа. 

 

От Сирия тръгнали за другия свят, който не са виждали. Бежанците се пречистват. И телесно, и духовно. Обявиха гладна стачка, после недоволстваха от тези, които я нарушиха. На религии обаче не се делят.

 

И стоят на своето - да искат модерен живот без война. Продължават, докато бунтът им не влезе в Европа.

 

Плановете на бежанците да щурмуват българската и гръцката граница се отлагат за утре. И то ако турските власти доброволно не им разрешат да навлязат в Европа.