Остигнахме над 10% номинален ръст на приходите в бюджета през 2015 г., поясни той

"При относително минимален растеж на икономиката от близо 2% постигнахме над 10% номинален ръст на приходите в бюджета през 2015 г. спрямо същия период на миналата година. В бюджета са постъпили от данъци и осигуровки 1 638 млрд. лева повече. 400 млн. лв. повече са осигурителните вноски, а с приходите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване са 470 млн. лева“. Тези данни представи в Бургас министърът на финансите Владислав Горанов.

 

"Не за първи път се води дебат за сивата икономика, но за първи път толкова откровено и с лицата си бизнесът и синдикатите застават до държавата в припознаването на спазването на закона като ценност“, заяви още Горанов.

 

Според него съществен проблем на сивата икономика е, че тя създава неравнопоставено третиране и некоректна бизнес среда, която демотивира и изтласква от конкуренцията хора, които искат да бъдат честни спрямо останалата част от обществото. 

 

"Сивата икономика разкалва терена и подменя вота на хората, давайки инструментариум на участниците в нея да боравят с един ресурс, с който не само изкривяват пазарните отношения, а и успяват чрез купуване на гласове и корумпиране на политици, да изкривят целия модел на функциониране на обществото и да подменят избора на хората“, коментира още Владислав Горанов. 

 

Той заяви, че правителството ще продължи да полага извънредните мерки за повече събираемост на приходите в бюджета и изземване на резервите, които все още стоят в сивата икономика.