Трябва да се изплащат задължения, поети досега от предишни правителства, каза той

„Най-важното за едно дясноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина”, коментира министър-председателят Бойко Борисов при приемането на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. на днешното извънредно правителствено заседание.

 

Още по темата

Той посочи, че поемането на 2% дефицит е оптималното за момента, предвид необходимостта да се изплащат задължения, поети досега от предишни правителства.

 

„Правилното е министърът на финансите да иска 0% бюджетен дефицит. Това означава от вас да вземем милиард и осемстотин, от всички. След това тежко поражение, което нанесоха на държавата за тази година и половина, ние не можем да си ги позволим. Но не можем, ако искаме да сме дясноцентристко управление и да имаме тези претенции, да не сваляме дефицита”, каза още премиерът.

 

„Но аз не искам политическите партии, които ще подкрепят бюджета, да ни притискат с дефицита да го вдигам нагоре. Имайте предвид финансовата дисциплина – бюджетен дефицитен от 2%, от една страна, дори е малък за публиката, но за финансистите това означава, че милиард и осемстотин милиона ще похарчим повече от това, което сме произвели. Нашето правителство трябва да се стреми да минем под 1%. Предишното го докарахме до 0,45. И ако виждате балансите и разликите – нито в здравеопазването, нито в образованието са драстични, или в социалната сфера, цифрите на бюджет, който е харчен тогава и сега. Имаме резерви”, каза още Борисов.

 

Той коментира и новата пречиствателна станция за района на Несебър – Слънчев бряг – Равда, която заработи в четвъртък: „И, между другото, тук да кажа за Ивелина (*бел.ред. Ивелина Василева – министър на околната среда и водите), на която иначе гласа не можеш да ѝ чуеш, но в нейния ресор реформаторски има усвояване на 99% от еврофондовете. С цялото си мълчание, но много тихичка работа. И вчера това, дето се вика – връзваме лятно време целия кръг: Слънчев бряг, Ахелой, Равда, Несебър, това са 4 хиляди тона фекалии на месец! Министър Москов ще ви каже какви ешерихие коли и какво плува в морето, и защо децата се връщат, и всички туристи от Слънчев бряг, като си дойдат всеки кашля, киха или има стомашно-чревно разстройство. 2000 тона е утайката сега, което се е утаявало в този иначе затворен залив. И всичко това е направено в полза на туризма, министър Ангелкова, на бизнеса, на здравето и екологията на тази държава. Така че не мога да не й кажа „Браво!“, защото тя безшумно си работи, тихичко, не се пъчи и не може да й чуем името, дето се вика Реформаторите може и нея да прегърнете малко, защото това е добро”. 

 

А коментара на Владислав Горанов вижте тук: