Въпреки че правителството отстъпи частично, униформените остават на улицата

 

Полицаите продължават с протеста си. Въпреки че правителството отстъпи частично, униформените остават на улицата. 

 

Тази вечер в София полицаи блокираха „Орлов мост”. От обяд те протестират в центъра на София, спират се за кратко пред институциите. Тръгнаха от „Орлов мост”, продължиха към Народното събрание и стигнаха до Министерския съвет.

 

Броят протестиращи се менеше. На моменти стигаха до стотина, в други бяха не повече от 20-ина. Протестите продължават да са неорганизирани. И продължава да е неясно докога и как ще продължат.

 

Полицаите остават недоволни, въпреки някои отстъпки на Кабинета. 

Още по темата

 

Премиерът Бойко Борисов отстъпи днес само за искането да останат 20-те заплати при пенсиониране. И то ако вече полицаите работят в системата. Дните отпуск се намаляват, както предложи финансовото министерство и стават 20. Порционът за храна се запазва.

 

Новите хора, които ще започнат работа в МВР, ще получават по 10 заплати, когато напуснат системата. И за тях дните отпуск са 20, и за тях остава порционът.

 

Полицаите на служба ще получават същите пари за прослужено време, но добавките им ще се включат в основната заплата. А новите в МВР ще започнат само на заплата и няма да получават допълнително за времето, в което са били в системата.

 

Освен това се разделят служителите на терен, които си остават първа категория, от служителите на бюро в администрацията, които ще отидат в 3-та категория труд, тоест ще излизат в пенсия по-късно и от тях ще се очаква повече осигурителен стаж.

 

„180 млн. повече на МВР и отбраната за тази година и те да спретнат това снощи, да тормозят обществото. За мен не е проблем да не съм премиер, но ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн., но след 2 години тази държава няма да има какво да яде. Каква е разликата в администрацията на МВР или армията с администрацията на Министерския съвет или на здравеопазването, за да имат тези привилегии?! Има служители, които имат отпуски по 400 дни, а за това, което работят им плащаме за допълнителен труд. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, заварените ще си ги вземат, няма да се губят. Да правят каквото знаят, но това им е последният шанс да говорят нормално с мен”, заяви премиерът Бойко Борисов. 

 

„Това е реформа, която е имало  и в други сектори, поне на мен така ми е обяснено”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. 

 

„Това са условия, които ще бъдат валидни оттук нататък. Съкращенията са следващата възможност за реформа, защото ако ние не направим тези промени, в края на следващата година няма да има заплати за нито един”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

 

Решенията, постигнати днес, могат да бъдат определени като частичен компромис. А недоволните от него са повече отколкото доволните. Протестите продължават, рапортите за напускане също. А министър Бъчварова заяви, че ще разпише всяка молба за напускане. 

 

Highslide JS

Очаква се към протеста на полицаите да се присъединят и военните. А за тази вечер има и още един протест, организиран във „Фейсбук”. На езерото Ариана около 20:00 час ще се съберат граждани, недоволни от блокадите на ключови кръстовища в столицата. Те призовават полицаите да прекратят „организирания си метеж в София”.

 

 

Около 18:00 часа възлово кръстовище до автогарата в „Овча купел" в София беше блокирано.

 

Шествия и блокади на пътни артериии имаше през целия ден в почти цялата страна. А в този час служителите на 9 областни дирекции на МВР отново излизат по площадите.  

 

Над 500 служители на МВР от Варненска област затвориха изхода на Варна в посока магистрала „Хемус”. Хиляди автомобили останаха блокирани в най-голямото и най-натоварено кръстовище с града в час пик, но до ескалиране на напрежението не се стигна. Полицаите се въртяха в кръг пресичайки булевардите по пешеходните пътеки за около 15 минути. Освен служителите на МВР в протеста се включиха и семействата им, които също са засегнати от готвените промени. Полицаите изразиха своето недоволство от реакцията на правителството след вчерашните протести и са категорични, че няма да отстъпят от исканията си.

 

Недоволни служители на МВР затвориха по обед пунктовете Кулата и Илинден.


 
В Бургас около 50 надзиратели от затвора и техни колеги от съдебна охрана блокираха една от най-натоварените улици в града, по която минава целият трафик към промишлената зона. По този начин те се присъединиха към националния протест на служителите на МВР.

 

Военни от Враца и Плевен, надзиратели от затвора, полицаи от целия регион и пенсионирани техни колеги блокираха за час главен път Е-79 между Мездра и Враца. Образуваха се километрични опашки от коли и камиони и в 4-те платна.

 

Близо 300 служители на МВР от Видин и Монтана блокираха с жива верига кръговото кръстовище край Монтана на главен път Е 79. Протестът им тази вечер е спонтанен и в него се включиха полицаи, пожарникари и служители на жандармерията от двете области. Движението на автомобили беше блокирано за около час и се образуваха се километрични опашки.

 


 
Униформените се заканиха да продължат с протестите.

 

Протестът на полицаите в столицата и страната можете да следите на живо и на http://kamerite.novatv.bg.

 

Репортери: Велина Сашева, Десислава Георгиева, Нивелина Няголова, Благой Бекриев